top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαKonstantinos Pantazis

Πώς γίνεται η αποστείρωση στη Dental Innovation ;




Πολλοί ασθενείς φοβούνται να πάνε στον οδοντίατρο λόγω της μόλυνσης και δικαίως, γιατί ακούμε για περιπτώσεις ηπατίτιδας και φυματίωσης που προκύπτουν αμέσως μετά την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Είναι πολύ σημαντικό, όταν πηγαίνετε στον οδοντίατρο να βεβαιωθείτε ότι τα σκεύη που πρόκειται να χρησιμοποιήσει είναι αποστειρωμένα. Στη Dental Innovation, η αποστείρωση γίνεται σε ξεχωριστό δωμάτιο, διότι η καθαριότητα στον χώρο τον ασθενών είναι πολύ σημαντική.


Είναι καλό να γνωρίζετε ότι:


Ο HBV διαρκεί στο ξηρό σάλιο για μια εβδομάδα, ενεργός.


Ο HCV διαρκεί σε ξηρό σάλιο για 2 εβδομάδες, ενεργός.


Ο HIV διαρκεί στο ξηρό σάλιο για μια μέρα.


Η φυματίωση διαρκεί στο ξηρό σάλιο για 2 εβδομάδες.


Τι πρέπει να προσέξετε:


Η αποστείρωση πρέπει να πραγματοποιείται με αντισηπτικά για την απολύμανση επιφανειών και εργαλείων τα οποία στη συνέχεια θα εισαχθούν σε αυτόκαυστο.

Μια άλλη προφύλαξη που πρέπει να χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος είναι η χρήση υλικών μιας χρήσης (γάντια, μάσκα, σύριγγες, βελόνες), καθώς και η αποσφράγιση των εργαλείων παρουσία του ασθενούς.

Στη Dental Innovation δίνουμε μεγάλη έμφαση στην υγεία και την ασφάλειά σας.

Η προστασία ξεκινά από την είσοδο της κλινικής, όπου κάθε ασθενής καλείται να χρησιμοποιήσει ένα ζευγάρι προστασίας υποδημάτων μιας χρήσης, για να μειώσει το μικροβιακό φορτίο.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ο ασθενής καλείται να συμπληρώσει μία καρτέλα, όπου αναφέρει εάν πάσχει από κάποια πάθηση και τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί, ώστε να αντιμετωπιστεί ανάλογα με τις ανάγκες του. Ωστόσο, υπάρχουν ασθενείς που από φόβο μήπως τους αρνηθεί ο γιατρός, παραλείπουν να αναφέρουν ότι πάσχουν από ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος ή του σάλιου. Το γεγονός ότι ο γιατρός δεν κάνει σωστή αποστείρωση αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης τόσο του ασθενούς όσο και του ίδιου του γιατρού.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις (σετ διάγνωσης , λαβίδες κ.λπ.) περνούν από μια σειρά σταδίων μέχρι την επαναχρησιμοποίηση, ώστε να είναι εντελώς αποστειρωμένα όταν φτάσουν στον επόμενο ασθενή.

Μετά τη χρήση, τα εργαλεία πλένονται καλά, τοποθετούνται σε απολυμαντικό διάλυμα, συσκευάζονται σε ειδικές σακούλες και στη συνέχεια τοποθετούνται σε αυτόκαυστο όπου η πραγματική αποστείρωση γίνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Όργανα που έρχονται σε άμεση επαφή με τον ασθενή και δεν μπορούν να αλλαχθούν (αερότορ, μικρομότορ, αναρρόφησηκ.λπ.), καθώς και άλλες επιφάνειες ή όργανα που δεν μπορούν να αποστειρωθούν σε αυτόκαυστο, καθαρίζονται επιμελώς μετά από κάθε ασθενή με συμπυκνωμένο απολυμαντικό διάλυμα.

Όσον αφορά τα αναλώσιμα (μάσκες, γάντια, ποτήρια, σιελαντλίες, κ.λπ.), είναι μιας χρήσης και απορρίπτονται αμέσως μετά τη χρήση.

Η υγιεινή είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς, γι' αυτό χρησιμοποιούμε λάμπες UV για την υπεριώδη απολύμανση του αέρα του δωματίου ή των επιφανειών.

Ως ασθενής, δεν μπορείτε να αναγκάσετε τον γιατρό σας να ακολουθήσει τους βασικούς κανόνες της αποστείρωσης. Μπορείτε όμως, να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, να παρατηρήσετε τα προφανή σημάδια αμέλειας.

Η αυστηρή τήρηση των διαδικασιών ασηψίας και αντισηψίας, καθώς και η επένδυση στους καλύτερους αποστειρωτές, αποτελούν εγγύηση ότι στην κλινική μας δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε για μεταδοτικές ασθένειες από το αίμα ή το σάλιο.

15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page