top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαKonstantinos Pantazis

Πώς να καθαρίσετε τα δόντια σας όταν φοράτε σιδεράκια;




Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τα δόντια και τα ούλα σας όταν φοράτε σιδεράκια. Αν τα κοιτάξετε προσεκτικά, θα παρατηρήσετε ότι έχει πολλά σημεία όπου μπορούν να παραμείνουν υπολείμματα τροφών. Αυτό σημαίνει ότι όταν φοράτε σιδεράκια είστε πιο επιρρεπείς στην τερηδόνα.


Πώς να φροντίζετε τα δόντια σας όταν φοράτε σιδεράκια;


Πρώτα από όλα, πρέπει να προσέχετε περισσότερο τη στοματική υγιεινή, αλλά και να προσέχετε ποιες τροφές τρώτε για να προστατεύσετε τα δόντια σας. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν την ορθοδοντική θεραπεία. Επομένως, εάν θέλετε να φάτε μήλα ή καρότα, είναι καλύτερο να τα κόψετε σε μικρά κομμάτια πριν τα φάτε.


Συνήθειες όπως το δάγκωμα των νυχιών ή παρόμοιες συνήθειες, μπορούν να επηρεάσουν τα σιδεράκια σας. Προσπαθήστε να σταματήσετε αυτές τις ανθυγιεινές συνήθειες. Εάν παρατηρήσετε πρόβλημα με τους νάρθηκες σας, είναι καλύτερο να κλείσετε ένα ραντεβού με τον ορθοδοντικό σας. Ένας προσβεβλημένος νάρθηκας δεν θα ισιώσει πλέον τα δόντια σας!


Βήματα για σωστή οδοντική υγιεινή όταν έχετε ορθοδοντικό νάρθηκα.


Αν και συνήθως πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα όταν έχετε σιδεράκια, θα πρέπει να το κάνετε μετά από κάθε γεύμα, ακόμα και μετά από σνακ, με μαλακές βούρτσες (SOFT ή ULTRA SOFT). Ξεκινήστε ξεπλένοντας το στόμα σας με νερό για να αφαιρέσετε την τροφή από τα σιδεράκια σας. Βουρτσίστε κάθε δόντι ξεκινώντας από τη γραμμή των ούλων και μετά συνεχίστε στο υπόλοιπο στόμα για τουλάχιστον 3 λεπτά. Εάν ξεχάσατε την οδοντόβουρτσά σας στο σπίτι, ξεπλύνετε καλά με νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μεσοδόντια βουρτσάκια για πιο δυσπρόσιτες περιοχές (όπως οδοντικές επιφάνειες κάτω από τοξωτές). Επιλέξτε βουρτσάκια με το μεγαλύτερο ενεργό μέρος για να είστε πιο αποτελεσματικοί. Εάν δεν βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας, υπάρχει κίνδυνος τερηδόνας και φλεγμονής των ούλων.


Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 2 μήνες και να χρησιμοποιείτε τα δισκία αναγνώρισης της βακτηριακής πλάκας 3 φορές την εβδομάδα. Βάλτε το χρωστικό δισκίο στο στόμα σας, μασήστε καλά και ρίξτε σάλιο σε όλη την επιφάνεια των δοντιών και των ούλων σας μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό. Οι περιοχές που είναι χρωματισμένες με κόκκινο θα υποδηλώνουν την παρουσία οδοντικής πλάκας, καθώς και λανθασμένο ή ανεπαρκές βούρτσισμα. Επομένως, βουρτσίστε τα δόντια σας μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς οι λεκέδες.


Κάθε βοηθητικό εργαλείο υγιεινής είναι ευπρόσδεκτο: ειδικό οδοντικό νήμα για νάρθηκες (Super Floss) και στοματικό ντους (water flosser).


Όσο για το νήμα, γίνεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε όχι μόνο ανάμεσα στα στηρίγματα, αλλά και κάτω από το ελατήριο.


Είναι εξίσου σημαντικό να τρώτε τις σωστές τροφές και να αποφεύγετε, όσο το δυνατόν περισσότερο, σκληρές τροφές όπως φουντούκια, παγωτό και καραμέλα (που μπορεί να προκαλέσουν κάμψη των συρμάτων, ρωγμές της οδοντικής κόλλας κάτω από τις ταινίες ή σπάσιμο των στηριγμάτων που συνδέονται με την οδοντιατρική συσκευή). Είναι επίσης καλό αν μπορείτε να αποφύγετε τις καραμέλες και τις τσίχλες, καθώς και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη: γλυκά, σοκολάτα ή διάφορα ροφήματα.


Ακούστε προσεκτικά τις συμβουλές του ορθοδοντικού σας. Γνωρίζει καλύτερα πόσο σημαντική είναι η στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας. Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά οδοντικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ουλίτιδας. Χωρίς θεραπεία, αυτά τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στην ορθοδοντική θεραπεία. Έτσι, ο ειδικός θα πρέπει να αφαιρέσει τα σιδεράκια για να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που εμφανίστηκαν αργότερα και η ορθοδοντική θεραπεία θα αργήσει να τελειώσει.

10 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page