top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαKonstantinos Pantazis

Μια απλή τερηδόνα μπορεί να σας καταστρέψει τα δόντια!



Συχνά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε τόσα προβλήματα με τα δόντια μας. Η απάντηση είναι απλή: μια ασήμαντη τερηδόνα, χωρίς έγκαιρη θεραπεία, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρο το στόμα με την πάροδο του χρόνου.


Η τερηδόνα δεν έχει συμπτώματα μέχρι να είναι σε προχωρημένο στάδιο και να εμφανιστεί μόλυνση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, άσχημη γεύση στο στόμα και καφέ ή μαύρα στίγματα στην επιφάνεια του δοντιού.


Ο πόνος μπορεί να ενταθεί με την κατανάλωση ζεστών, κρύων, ξινών ή γλυκών ροφημάτων. Η προχωρημένη τερηδόνα μπορεί να οδηγήσει σε αποστήματα και η μη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει την απώλεια των δοντιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το δόντι μπορεί να φαίνεται άθικτο στην επιφάνεια, αλλά σχηματίζονται κοιλότητες εσωτερικά ή μεσοδόντια και μπορούν να ανιχνευθούν μόνο μετά από οδοντιατρικό έλεγχο.


Γι' αυτό είναι σημαντικό να πάτε για προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο. Ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει την τερηδόνα από πρώιμο στάδιο, εξετάζοντας ορατές επιφάνειες ή με ακτινογραφία.


Η κύρια αιτία της τερηδόνας είναι η συσσώρευση βακτηρίων του στόματος στην επιφάνεια των δοντιών. Με την παρουσία ζάχαρης στα τρόφιμα, αυτά τα βακτήρια παράγουν οξέα που επιτίθενται στο δόντι τα πρώτα 20 λεπτά μετά το γεύμα. Με την πάροδο του χρόνου, τα οξέα καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών, οδηγώντας σε τερηδόνα.


Τύποι τερηδόνας


Στεφανιαία τερηδόνα - εντοπίζεται στη μασητική ή μεσοδόντια επιφάνεια.


Τερηδόνα της ρίζας - εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένους λόγω της καθίζησης των ούλων, η οποία εκθέτει τη ρίζα του δοντιού.


Υποτροπιάζουσες τερηδόνες ή υποτροπές - εμφανίζονται κάτω από σφραγίσματα και ανιχνεύονται με ακτινογραφία.


Θεραπεία τερηδόνας


Η θεραπεία της τερηδόνας ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Έτσι, μια ανερχόμενη τερηδόνα μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον οδοντίατρο με την εφαρμογή ενός διαλύματος με φθόριο, το οποίο βοηθά να σταματήσει η τερηδόνα. Στη συνέχεια, ο ασθενής πρέπει να προσέχει πολύ τη στοματική υγιεινή.


Εάν η τερηδόνα είναι προχωρημένη, ο οδοντίατρος πρέπει να κάνει σφράγισμα. Οι οδοντικές εμφράξεις, που ονομάζονται ευρέως σφραγίσματα, είναι μια μέθοδος αποκατάστασης της λειτουργικότητας και του σχήματος ενός δοντιού που έχει προσβληθεί από τερηδόνα. Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρεθεί η πληγείσα περιοχή , να καθαριστεί και έπειτα, ακολουθεί η εφαρμογή της ρητίνης. Το σφράγισμα μπορεί να κατασκευαστεί από: αμάλγαμα (μεταλλικό υλικό, το οποίο πλέον απαγορεύεται λόγω τοξικότητας), σύνθετα υλικά (κοντά στις ιδιότητες του φυσικού δοντιού, όπως η ρητίνη) και ένθετα πορσελάνης. Ο οδοντίατρος θα επιλέξει μαζί με τον ασθενή την καλύτερη λύση σφράγισης ανάλογα με το μέγεθος του χώρου αποκατάστασης, την αισθητική και την αντοχή των υλικών έμφραξης.


Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την τερηδόνα;


Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της τερηδόνας είναι να ακολουθείτε τη σωστή στοματική υγιεινή βουρτσίζοντας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος, που έχουν τον ρόλο να απομακρύνουν τα υπολείμματα τροφών που αφήνονται στα μεσοδόντια διαστήματα και στη στοματική κοιλότητα. Επίσης, η στοματική υγιεινή που πραγματοποιείται στο σπίτι πρέπει να συμπληρώνεται με επαγγελματική υγιεινή από τον οδοντίατρο, βούρτσισμα και σοδοβολή (air flow).


Η διατροφή παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της τερηδόνας. Αποφύγετε τροφές που περιέχουν ζάχαρη ή προσπαθήστε να τις καταναλώνετε κατά τη διάρκεια των γευμάτων για να μειώσετε το χρόνο έκθεσης των δοντιών σας στα οξέα που παράγουν.


Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά (κάθε 6 μήνες) τα δόντια σας, στον οδοντίατρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε την επιδείνωση των μολύνσεων

και θα μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές από τον οδοντίατρό σας σχετικά με τη σωστή στοματική υγιεινή.

9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page