top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαKonstantinos Pantazis

Γιατί να επιλέξω εμφύτευμα αντί για κινητή οδοντοστοιχία;

Γιατί δεν είναι σωστό να αναβάλλουμε το οδοντικό εμφύτευμα.

Όταν χάνουμε ένα δόντι, αν δεν είναι μπροστινό, δεν το θεωρούμε σοβαρό πράγμα. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές. Τα δόντια λειτουργούν ομαδικά και η απώλεια ενός δοντιού (εκτός από τους φρονιμίτες που εξάγονται για ορθοδοντική θεραπεία ή άλλους λόγους) επηρεάζει άμεσα τα υπόλοιπα δόντια.

Τα αποτελέσματα της απώλειας ενός δοντιού είναι πολυάριθμα και δεν έχουν μόνο αισθητικό χαρακτήρα. Αυτά περιλαμβάνουν ανωμαλίες, προβλήματα στα ούλα και ελαττώματα ομιλίας.

Για να κατανοήσετε καλύτερα γιατί εμφανίζονται αυτά τα προβλήματα, πρέπει να καταλάβετε τι συμβαίνει όταν χάσετε ένα δόντι. Τα δόντια τείνουν να κινούνται μέχρι να εμφανιστεί κάτι που τα σταματά. Επομένως, με την απώλεια ενός δοντιού, τα παρακείμενα δόντια τείνουν να γλιστρούν στον κενό χώρο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ικανότητα δαγκώματος (λανθασμένη σύγκλιση) σε σημείο που μπορεί να εμφανιστεί πόνος στις αρθρώσεις της γνάθου.

Τα πρόσθια δόντια (κυνόδοντες και κοπτήρες) χρησιμοποιούνται για το κόψιμο και το σχίσιμο της τροφής και τα οπίσθια δόντια (προγομφίοι και γομφίοι) χρησιμοποιούνται για τη μάσηση.

Η απώλεια ενός γομφίου αποτρέπει τη μάσηση σε εκείνη την πλευρά. Αυτό οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη πίεση στην αντίθετη πλευρά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ράγισμα των δοντιών με την πάροδο του χρόνου. Εάν το δόντι που λείπει δεν αντικατασταθεί, με την πάροδο του χρόνου, το αντίθετο δόντι αρχίζει να μεγαλώνει, αφήνοντας τη ρίζα ορατή. Έτσι, το δόντι γίνεται πολύ πιο ευαίσθητο και επιρρεπές σε περίπλοκη τερηδόνα που μπορεί να απαιτεί θεραπεία ριζικού σωλήνα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι προγομφίοι και οι γομφίοι διατηρούν το ύψος του προσώπου. Όταν λείπουν και συμβαίνει απορρόφηση των οστών, το πρόσωπο χάνει ύψος και η απόσταση μεταξύ της μύτης και του πηγουνιού μειώνεται. Σε αντίθεση με τα εμφυτεύματα, τα φυσικά δόντια κινούνται. Έτσι, δεν εμφανίζονται μόνο οι αλλαγές των πίσω δοντιών και σιωπηρά της μάσησης, αλλά επηρεάζονται και τα μπροστινά δόντια, η πίεση που ασκείται σε αυτά τα ωθεί προς τα εμπρός.

Ίσως η πιο σοβαρή συνέπεια της απώλειας δοντιών είναι η οστική απώλεια. Τα δόντια βοηθούν στη διατήρηση του σχήματος και της πυκνότητά του. Η απώλεια ενός δοντιού προκαλεί συρρίκνωση του οστού κατά 25% σε πλάτος τον πρώτο χρόνο και κατά 4 χιλιοστά σε ύψος τον επόμενο.

Η απώλεια δοντιών επηρεάζει επίσης την ομιλία.

Άρα η απώλεια δοντιών είναι πολύ σοβαρό πράγμα. Όσο περισσότερο περιμένετε μετά από μια εξαγωγή, τόσο πιο δύσκολη και ακριβή θα είναι η αντικατάστασή τους.

Να θυμάστε ότι έχετε μόνο μία σειρά μόνιμων δοντιών και γι' αυτό θα πρέπει να τα προσέχετε πολύ. Σε περίπτωση απώλειας δοντιών, η πιο κοινή θεραπεία είναι το οδοντικό εμφύτευμα. Προσφέρει μια σειρά από οφέλη που η οδοντοστοιχία δεν μπορεί να προσφέρει.

Το οδοντικό εμφύτευμα έχει την ίδια αίσθηση και λειτουργεί όπως ένα φυσικό δόντι. Άλλες επιλογές θεραπείας μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των οστών και μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση, την ομιλία ή άλλες καθημερινές δραστηριότητες.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια μακροπρόθεσμη λύση. Οι οδοντοστοιχίες θα πρέπει να αλλάζουν κάθε 5-7 χρόνια, ενώ τα εμφυτεύματα μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή εάν φροντίζονται.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα βοηθούν στη διατήρηση του σχήματος του προσώπου.

Η έλλειψη δοντιών οδηγεί έγκαιρα σε αλλαγή του ύψους του προσώπου.


Τα οδοντικά εμφυτεύματα διατηρούν υγιή οστικό ιστό.

Τα κενά που απομένουν μετά τις εξαγωγές μπορεί να βλάψουν το οστό.


Το οδοντικό εμφύτευμα είναι η μόνη επιλογή οδοντικής αποκατάστασης που διατηρεί και τονώνει το φυσικό οστό, βοηθώντας στην αναγέννησή του.

Η αφαιρούμενη οδοντοστοιχία μπορεί να δυσκολέψει την προφορά ορισμένων λέξεων.


Λόγω του γεγονότος ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα συμπεριφέρονται σαν φυσικά δόντια, δεν υπάρχουν τέτοιες δυσκολίες ομιλίας.



Λάβετε λοιπόν υπόψη σας ότι η απώλεια ενός δοντιού μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από τις αισθητικές. Ακόμα κι αν η απώλεια ενός δοντιού δεν σας φαίνεται σοβαρή, μπορεί να διαταράξει τη λειτουργικότητα των υπολοίπων και να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια τους. Καλό είναι να μην αναβάλλετε την αντικατάστασή του για να απολαύσετε ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο.

36 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page