top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαKonstantinos Pantazis

Τι να επιλέξετε όταν λείπει ένα δόντι. Το οδοντικό εμφύτευμα ή την οδοντική γέφυρα;Οι ασθενείς με μερική ή ολική ανοδοντία (ένα ή περισσότερα ελλείποντα δόντια) έχουν αυτό το δίλημμα. Να επιλέξουν μια κλασική οδοντιατρική εργασία ή να επιλέξουν μια σύγχρονη θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα; Και επειδή είναι δύσκολο να βρεθεί η τέλεια λύση, οι ασθενείς πρέπει να συζητήσουν, με έναν ειδικό, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων και των οδοντικών γεφυρών, ώστε να κάνουν τη σωστή επιλογή.


Μετά την απώλεια ενός δοντιού, είναι σημαντικό να αποφασίσετε γρήγορα ποια αντικατάσταση θα επιλέξετε. Αυτό όχι μόνο θα βελτιώσει την αισθητική εμφάνιση του χαμόγελου, αλλά θα βοηθήσει επίσης στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της απώλειας ενός δοντιού στα ούλα, τα οστά και τα υπόλοιπα δόντια : απόσταση και μετακίνηση, δυσκολίες ομιλίας, προβλήματα μάσησης, αλλαγές στη φυσιογνωμία του προσώπου και φυσικά, ο κίνδυνος της περιοδοντικής νόσου.


Πώς να επιλέξετε τη λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν;


Οι δύο καλύτερες επιλογές που πρέπει να εξετάσετε είναι το οδοντικό εμφύτευμα και η οδοντική γέφυρα.


Με σωστή ενημέρωση, μαζί με τον οδοντίατρο , μπορείτε να επιλέξετε ποιες λύσεις λύνουν πιο αποτελεσματικά το στοματικό σας πρόβλημα. Ο γιατρός που ειδικεύεται στα οδοντικά εμφυτεύματα και τις οδοντικές γέφυρες θα εξετάσει τη γενική σας υγεία, τη στοματική υγιεινή, την κατάσταση των οστών, τις ανθυγιεινές συνήθειες, εάν υπάρχουν (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ), την εμφύτευση και την περιοδοντική κατάσταση των δοντιών στήριξης, ώστε να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη λύση για εσάς.


Οδοντική γέφυρα


Είναι μια από τις ευρέως πιο χρησιμοποιούμενες μεθόδους προσθετικής αποκατάστασης, η παρουσία της οποίας μπορεί να αντικαταστήσει ένα ή περισσότερα δόντια. Για να μπορέσουν να συνδεθούν με τα δύο δόντια στήριξης είναι απαραίτητο να είναι υγιή (από άποψη δομής, οστού και απαλλαγμένα από τερηδόνα).


Η επιλογή του τύπου της οδοντικής γέφυρας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: τη θέση του δοντιού που λείπει, τα χαρακτηριστικά της άρθρωσης, την κατάσταση του δοντιού, των περιοδοντικών ιστών κλπ.


Αν και η οδοντική γέφυρα έχει φυσική εμφάνιση, μέσο κόστος, σύντομο χρόνο θεραπείας (η εργασία διαρκεί αρκετές εβδομάδες) και γίνεται πιο εύκολα αποδεκτή από τον ασθενή επειδή δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει.


Βλάβη στα διπλανά δόντια.


Για να στερεωθεί η οδοντική γέφυρα απαιτεί το τρόχισμα των γειτονικών δοντιών. Έτσι, αυτά τα δόντια δεν θα μπορούν ποτέ να χρησιμοποιηθούν ως φυσικά, αλλά θα απαιτήσουν στεφάνη (θήκη).


Ο κίνδυνος τερηδόνας αυξάνεται. Λόγω της διαδικασίας λείανσης, ο κίνδυνος τερηδόνας αυξάνεται και η ανάγκη για θεραπεία του ριζικού σωλήνα (απονεύρωση) στο μέλλον αυξάνεται.


Απαιτεί περιοδική αντικατάσταση. Η διάρκεια ζωής μιας τέτοιας εργασίας είναι συνήθως 10-15 χρόνια, εάν εκτελεστεί σωστά από ειδικό και τηρηθεί η οδοντική υγιεινή. Τις περισσότερες φορές, αλλαγές στη στοματική κοιλότητα, που προκαλούνται από την ηλικία ή τις ανθυγιεινές συνήθειες, είναι η αιτία για την κινητικότητα των οδοντικών γεφυρών, συγκεκριμένα, των δοντιών στήριγμα.


Οι οδοντικές γέφυρες ενδείκνυνται όταν τα διπλανά δόντια έχουν μερικώς προσβληθεί από τερηδόνα σε βαθμό που να δικαιολογείται το τρόχισμα ή η απονεύρωση και συνεπώς η στεφάνη του δοντιού.


Πώς συντηρούνται οι οδοντικές γέφυρες;


Η βέλτιστη τήρηση της οδοντικής υγιεινής (βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος) είναι απαραίτητη για την πρόληψη της τερηδόνας, της κακοσμίας και της νόσου των ούλων. Υπάρχει μια ειδική συσκευή με την οποία μπορείτε να βάλετε το νήμα ανάμεσα στο ούλο και τη γέφυρα, για να καθαρίσετε την περιοχή.

Συνιστάται ο περιορισμός της ζάχαρης και του αμύλου - τα οποία μετατρέπονται σε οξέα που επιτίθενται στα δόντια και τα ούλα.

Αποφύγετε τα γλυκά σνακ, ποπ κορν, καραμέλες, σκληρούς ξηρούς καρπούς.


Υποχρεωτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, μία φορά κάθε 6 μήνες.


Οδοντικό εμφύτευμα


Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια σύγχρονη οδοντιατρική θεραπεία, κατά την οποία μια τεχνητή ρίζα, από τιτάνιο, εισάγεται στο οστό προκειμένου να αντικαταστήσει ένα ή περισσότερα δόντια. Για να γίνει η αποκατάσταση είναι απαραίτητο το οδοντικό εμφύτευμα να οστεο ενσωματωθεί και στη συνέχεια να τοποθετηθεί η στεφάνη.


Τι είναι η τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος;


Εάν αποφασίσει ο ασθενής την οδοντική εμφύτευση, προηγείται αυστηρή ιατρική αξιολόγηση: οδοντικές ακτινογραφίες, μέτρηση οστικού ιστού, ώστε να προσδιοριστούν οι ακριβείς διαστάσεις (μήκος και διάμετρος) και η ιδανική θέση του οδοντικού εμφυτεύματος.


Η αποτελεσματική τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος απαιτεί μια οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται μόνο με την αναισθησία του ασθενούς, μέσω της οποίας γίνεται μια ουλική τομή, για την έκθεση του οστικού ιστού. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας κατάλληλα κοπτικά, ο οδοντίατρος θα δημιουργήσει μια μικρή τρύπα στην οποία θα εισάγει και θα τοποθετήσει το εμφύτευμα. Μετά την περίοδο οστεοενσωμάτωσης, απαιτείται μια μίνι παρέμβαση για τη λήψη του αποτυπώματος. Στη συνέχεια, με βάση το εκμαγείο, ο ειδικός θα κατασκευάσει μια προσθετική δομή που θα στηρίζει τη στεφάνη από το οδοντικό εμφύτευμα.


Τα πλεονεκτήματα ενός οδοντικού εμφυτεύματος


Καταρχάς, το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια αισθητική και πλήρως λειτουργική λύση που δίνει στους ασθενείς τη σταθερότητα και την ασφάλεια, που καμία άλλη μέθοδος δεν μπορεί να προσφέρει.

Το οδοντικό εμφύτευμα συμβάλλει στη διατήρηση των παρακείμενων δοντιών και στη μετάδοση των μασητικών δυνάμεων στο οστό της κάτω ή της άνω γνάθου.

Η δύναμη, η σταθερότητα, η ασφάλεια, 3 από τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Με ένα οδοντικό εμφύτευμα τρως ό,τι θέλεις.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η πιο ανθεκτική και αισθητική μέθοδος αντικατάστασης δοντιών που λείπουν. Αν και μπορεί να φαίνονται ακριβά με την πρώτη ματιά, αποτελούν τον πιο σύγχρονο τρόπο επίλυσης οδοντιατρικών προβλημάτων, με μακροπρόθεσμα οφέλη για τους ασθενείς - που συνήθως διαρκούν μια ζωή.


Επιπλέον, το οδοντικό εμφύτευμα βοηθά στη διατήρηση των οστών και των ούλων, δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα (μπορεί να καθαριστεί όπως ένα φυσικό δόντι, σε αντίθεση με μια γέφυρα που απαιτεί πολύ πιο προσεκτική φροντίδα) και δεν επηρεάζει την ακεραιότητα των γειτονικών δοντιών.


Εάν θέλετε όμορφο και υγιή χαμόγελο, μην περιμένετε πολύ για να αντικαταστήσετε τα δόντια που λείπουν.17 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page