Ξυπνάτε συχνά με πονοκεφάλους και πόνο στο σαγόνι; Έχετε παρατηρήσει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, σφίγγετε τα σαγόνια σας; Εν αγνοία σας, μπορεί να πάσχετε από βρουξισμό, την ασθένεια της σύγχρονης ζωής, την οποία μπορεί να μην γνωρίζετε μέχρι να νιώσετε πόνο ή να σας πει ένας οδοντίατρος. Στις οδοντιατρικές κλινικές , τις περισσότερες φορές, κατά τη διάρκεια διαγνωστικού ελέγχου διαπιστώνεται ότι πάσχετε από αυτή την πάθηση.
Τι είναι ο βρουξισμός και ποια τα αίτια;
Ο βρουξισμός είναι μια πολύ συχνή οδοντική πάθηση, κοινή τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Χαρακτηρίζεται από τρίξιμο των δοντιών, σφίξιμο των γνάθων και πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα του βρουξισμού, ο οποίος εμφανίζεται συχνότερα τη νύχτα στον ύπνο και σηματοδοτείται από έναν τυπικό θόρυβο τριξίματος.
Ο βρουξισμός είναι δύο ειδών.
Ο πρώτος, ο νυχτερινός, είναι πιο συνηθισμένος και χαρακτηρίζεται από αυτόματο τρίξιμο των δοντιών και ρυθμικές συσπάσεις της γνάθου. Ο δεύτερος τύπος ο ημερήσιος εμφανίζεται ως αντίδραση σε ερεθίσματα, όπως: πανικός, νευρικότητα, άγχος, καταπιεσμένες απογοητεύσεις, επιθετική προσωπικότητα, ανταγωνιστικός, υπερκινητικός ή με φόντο διαταραχές απόφραξης.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του βρουξισμού;
Πρώτα από όλα, φαίνονται στην επιφάνεια των δοντιών, με την εμφάνιση ρωγμών στο σμάλτο, την αλλαγή σχήματος, το αμβλύωμα των πλάγιων και των μπροστινών δοντιών, ακολουθούμενη από την εμφάνιση οδοντικής ευαισθησίας. (ζεστό και κρύο). Επιπλέον, το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση των κυψελίδων, οι οποίες επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν πιο εύκολα στα ούλα, προκαλώντας τόσο αποστήματα όσο και οδοντικές λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να απαιτούν οδοντιατρικές χειρουργικές θεραπείες.
Ένα άλλο πρόβλημα που προκαλεί ο βρουξισμός είναι η εμφάνιση ημικρανιών και τα προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης (το σημείο όπου η κάτω γνάθος αρθρώνεται με το κρανίο). Συνήθως, ο πόνος που προκαλείται από τον βρουξισμό μπορεί να συγχέεται με πόνο στο αυτί, νευραλγία, πόνο στους μύες του λαιμού και του λαιμού και με αυξημένο όγκο του μασητήρα μυός.
Γενικά, η θεραπεία του βρουξισμού συνιστάται στην εξατομικευμένη δημιουργία οδοντικού νάρθηκα, μετά το καλούπωμα των δοντιών σε ένα από τα τόξα, που θα αποτρέψει το άγγιγμα και το τρίψιμό τους, με ρόλο χαλάρωσης του δαγκώματος.
Μερικές φορές, για να αντιμετωπιστεί αυτή η πάθηση, είναι απαραίτητη η επανατοποθέτηση των δοντιών και η αλλαγή των επαφών μεταξύ των δοντιών, κάτι που γίνεται με ορθοδοντική θεραπεία.
Εάν το άγχος είναι η κύρια αιτία του βρουξισμού, να δοκιμάσετε μεθόδους χαλάρωσης. Υιοθετήστε μια ήρεμη στάση και μην αφήσετε μια δυσάρεστη κατάσταση να σας επηρεάσει. Τα άτομα που δυσκολεύονται να διαχειριστούν το άγχος τους μπορεί να χρειαστούν εξειδικευμένη βοήθεια ή ένα μυοχαλαρωτικό της κάτω γνάθου.
Εάν το άτομο πάσχει από νυχτερινό βρουξισμό, οι οδοντίατροι μπορεί να συνταγογραφήσουν νυχτερινούς νάρθηκες για να αποτρέψουν την εμφάνιση συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ανεξάρτητα από την αιτία του βρουξισμού, η θεραπεία που επιλέγεται μαζί με τον οδοντίατρό σας στοχεύει στην αλλαγή της συμπεριφοράς χαλαρώνοντας τη γλώσσα, τα δόντια και τα χείλη. Όταν οι ασθενείς αντιληφθούν ότι πάσχουν από βρουξισμό, η πρώτη συμβουλή είναι να χαλαρώσουν τη γλώσσα τους, μέσω ασκήσεων, να χωρίσουν τα οδοντικά τόξα και να κρατήσουν τα χείλη τους κλειστά.
Για να αποφύγετε τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν λόγω του βρουξισμού, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τη θεραπεία που σας έχει συνταγογραφήσει ο οδοντίατρος. Χωρίς θεραπεία, ο βρουξισμός οδηγεί σε επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, πόνους στους μύες του προσώπου, καθώς και οδοντικά κατάγματα.
Μην ξεχνάτε τον τακτικό έλεγχο στον οδοντίατρο. Μπορεί να απαλλαγείτε από πολλά οδοντικά προβλήματα. Ζητήστε απ' τον οδοντίατρό σας να σας αναφέρει
περισσότερα για τον βρουξισμό και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα δόντια σας.
Comments